Navdušujemo se nad naravnimi vini iz Gruzije, ki so pridelana na tradicionalen način, in sicer v kvevri.
To metodo je leta 2013 organizacija UNESCO celo uvrstila na seznam kulturne dediščine.
Vina so pridelana iz grozdja brez kemičnih hranil in brez pospeševanja procesa predelave vina.
Takšna vina ohranjajo svojo značilno osebnost in polnost okusa.
vir: Twins Wine Cellar
Metoda pridelave:
Takoj po trgatvi se grozdje narahlo stisne in v celoti odloži v kvevri, ki je zakopan v zemlji.
Fermentacija se prične v dveh dneh, nato pa je treba večkrat dnevno mešati, da se uravnava temperatura.
vir: Alaverdi Monastery
Pri tej metodi pridelave vina so izrednega pomena peclji, koža jagod in pečke, saj se s tem ohranja stabilnost vina
in se bolje izločijo fenoli in tanini. Fermentacija lahko traja tudi do tri tedne. Ko se ta proces konča, se počaka še
na sekundarno fermentacijo, ki traja do enega meseca.
Po zaključku fermentacij se kvevri hermetično zapre in počaka do šest mesecev, da na dno sedejo peclji, pečke in koža jagod.
Vino tako postane čisto in ne potrebuje nobene filtracije. Pretoči se v drug kvevri in se hermetično zapre za nadaljnjih šest mesecev
zorenja – šele nato je pripravljeno za stekleničenje. Celoten proces priprave tako traja najmanj eno leto.
vir: Iago's wine