Vinsko in kulinarično potovanje po Gruziji - 9 dni 

vinska


Gruzija

Blizu ali daleč?

Potisnjena na rob Evrope, od stare celine jo ločujeta Črno morje in visoke kavkaške gore. Razgibana pokrajina - hribi, doline, kotline, ravnine. In bogata zgodovina, ki se vleče že od pamtiveka - stare civilizacije, zgodnje krščanstvo, srednjeveški razcvet in ruska vladavina. Zdaj pa spet svobodna in samostojni pišejo novo poglavje.

 

Kvevri gvino.

Kaj je to?

Gruzijci se s svojo dediščino ne znajo hvaliti, zato je bil šele Unesco tisti, ki je glas o starodavni metodi pridelave vina v glinenih posodah kvevri ponesel v svet. Danes med vinskimi navdušenci taa metoda postaja predmet vse večjega zanimanja. A skrivnost dobrega kvevri-vina je v zemlji, legi, podnebju in sevda znanju, ki si ga gruzijski vinarji tisočletja prenašali iz roda v rod.

 

Marani.

Izbrana gruzijska vina.

V sodelovanju z družinskim podjetjem Marani bomo na tem prav posebnem popotovanju po Gruziji spoznavali očem skrite kotičke, kjer nastajajo najboljša tradicionalna gruzijska vina. Spoznali bomo vrhunske vinarje, ki pridelavi naravnih vin iz glinenih posod kvevri že od nekdaj posvečajo ves svoj čas. Obenem pa bomo vstopili tudi v svet neverjetno prijaznih ljudi in njihove okusne kulinarike. Pod budnim očesom lokalnih kuharskih mojstric se bomo tudi sami naučili pripraviti gurzijske specialitete. Skupaj bomo vstopili na pot več tisočletij stare tradicie in se za trenutek predali ljubezni do trte in rojstva vina.

 

 

PROGRAM POTOVANJA PO GRUZIJI

1. dan LJUBLJANA - VMESNO LETALIŠČE - TBILISI.

Zbor in polet preko ljubljanskega ali enega izmed evropskih letališč proti Tbilisiju.

avtobus - letalo

 

2. dan TBILISI - KIKETI - TBILISI.

Po pristanku in ureditvi obmejnih formalnosti se odpeljemo na krajši počitek v hotel. Sledi poldnevni ogled gruzijskega glavnega mesta Tbilisi z očarljivim starim mestnim jedrom. Podamo se skozi uličice vzdolž reke Mtkvari, prečkamo znani Most miru in nadaljujemo skozi park Rike. Gondola na odpelje do trdnjave Narikala, kjer si ogledamo spomenik Matere Gruzije. Zanimivo je tudi žvepleno termalno kopališče, po katerem je mesto Tbilisi dobilo ime. Za kosilo si privoščimo tradicionalno jed khinkali, sirove in mesne cmoke. Popoldne se odpeljemo do doma svetovno priznanega vinarja, kjer si ogledamo njegovo bogato založeno klet. Poskusimo vrhunska naravna vina kvevri, ob družiski večerji pa lahko prisluhnemo njegovi zgodbi o uspehu.

avtobus - gondola - hotel - zajtrk - kosilo - večerja
1x degusacija vin

 

3. dan TBILISI - MTSKHETA z okolico - CHARDAKHI - UPLISTSIKHE - TBILISI. 

Odpravimo se do enega najstarejših mest v Gruziji. Mtskheta je bila nekoč prestolnica takratnega gruzijskega kraljevstva iberia. Prav tu so pred 1700 leti Gruzijci uradno sprejeli krščanstvo, zato Mtskheta še danes velja za center gruzijske pravoslavne cerkve. Ogledamo si samostan Jvari (Unesco), ki nam ponudi čudovit razgled na sotočje rek Aragvi in Mtkvari. V središču mesta si ogledamo tudi znamenito katedralo Svetitskhoveli (Unesco), ki jo je nedavno obiskal tudi papež Frančišek. Na kosilu se ustavimo pri vinarju, ki je poznan po svojem vinu sorte Chinuri, in njegovi družini. Nato se odpeljemo do mesta Uplistsikhe, izklesanega v skalo. Tu se bomo prepričali, da je bila že ob nastanku kompleksa vinska tradicija močno ukoreninjena. O tem pričajo dobro ohranjeni deli vinske kleti s posodami kvevri. Ob povratku v Tbilis se pomudimo v slovitem baru naravnih vin, kjer prisluhnimo vinarjevi zgodbi in se predamo užitkom ob degustiranju prave vinske poezije ter sveže pripravljenih specialitet. Za konec dneva pa občudujemo še nočno mestno panoramo z vrha Mtatsminde.

avtobus - gondola - hotel - zajtrk - kosilo - večerja

2x degustacija vin

 

4. dan TBILISi - TELAVI z okolico - KVARELI.

V naslednjih dneh na čaka raziskovanje vinorodne regije na vzhodu - Kakheti. V njenem središču, Telaviju, obiščemo enega redkih izdelovalcev glinenih posod kvevri. Kako se kvevri sploh izdela? Kako lahko drži velike količine vina? Kako se transportira? Vse odgovore bomo poiskali pri samem mojustru. Polni znanja se odpravimo na pokušino kulinarične bombice matsoni, ki nam bo dala dovolj energije za nadaljnje vinsko raziskovanje regije. Samostan Alaverdi v sebi skriva pravo bogastvo. Tukajšni menihi namreč veljajo za prave mojstre pridelave vina in danes prejemajo nagrade na vseh pomembnih festivalih. Poskusimo? Zvečer nas čaka druženje še z enim vinarjem in njegovo družino, kjer bomo zopet uživali ob pokušanju lokalnih specialitet. V sredi gozda se pod krošnjami mogočnih dreves skriva pravljični grad, ki nas bo gostil.

avtobus - hotel - zajtrk - večerja

2x degustacija vin

 

5. dan KVARELI - GREMI - NAPAREULI z okolico - KVARELI.

Bližnja vas Gremi je bila v preteklosti prestolnica kraljevine Kakheti. Tu si ogledamo znameniti samostan. Povabimo še na obisk k vinarki, kjer poskusimo njena vina kvevri. V muzeju spoznamo pridelavo vina in pripomočke, ki so se in se marsikje še vedno uporabljajo pri vinogradništvu, Velik vinski kompleks krasi največja glinena posoda kvevri v državi. Z njenimi lastniki obiščemo vinsko klet, kjer ob kosilu, pripravljenem izključno na njihovi domačiji, degustiramo vina. Da bo druženje še lepše, se udeležimo kuharskega tečaja. Nadenemo si predprasnike in se naučimo peči kruh v tradicionalnih gruzijskih pečeh ter se z malo sreče posladkamo s tipično gruzijsko sladico. Tudi sprehod med vinogradi in domačini se prileže. V sosednji vasi živi vinar, ki je na sejemu Winexpo Georgia lansko leto prejel najvišjo nagrado s svojim rdečim vinom iz kvevri.

avtobus - hotel - zajtrk - kosilo

3x degustacija vin - kuharski tečaj

 

6. dan KVARELI - NEKRESI - VELISTSIKHE - SIGHNAGHI.

Danes se odpravimo do največjega samostanskega kompleksa Nekresi, ki bdi visoko na hribu. Spoznamose s preteklostjo kompleksa, ki je bil nekdaj zatočišče sirskega očeta Abibusa. V kompleksu se skrivajo ostanki tradicionalne vinske kleti, tamkajšnji menihi pa uspevajo ohraniti tradicijo pridelave vina ter s tem ustvarjajo mojstrovine v danes obnovljenih vinskih kleteh. Kosilo in degistacijo vina lokalnega vinarja si privoščimo v idilični vasi Velistsikhe. V malem muzeju se seznanimo z vinsko tradicijo regije Kakheti. Nato pa zopet zavihamo rokave in se udeležimo kuharskega tečaja, kjer se naučimo pripraviti še eno tipično gruzijsko vsakodnevno jed. S polnimi želodci se odpeljemo do enega najbolj romantičnih mest v Gruziji - Sighnaghi. Preostanek dneva izkoristimo za individualno raziskovanje in občudovanje mestne arhitekture. Dan zaključimo z večerjo pri lokalnem vinarju, poznan tudi zunaj meja Gruzije. Ob degustaciji njegovih vrhunskih vin bomo seveda uživali tudi v gurzijskih specialitetah.

avtobus - hotel - zajtrk - kosilo - večerja

2x degustacija vin - kuharski tečaj

 

7. dan SIGHNAGHI - MANAVI - TBILISI.

Zjutraj se sprehodimo po mestnem obzjdju, ki se ponaša s kar 23 stolpi. Uživamo ob panoramsekm razgledu nad dolino Alazani. Ogledamo si tudi znameniti samostan Bodbe. Zgodovina tega pravoslavnega kompleksa je dolga, danes pa slovi predvsem kot eden izmed glavnih romarskih krajev v Gruziji. Pot nadaljujemo proti Tbilisiju. Na poti se ustavimo na kosilu pri vinarjih, ki pridelujejo tradicionalna kakhetska vina iz kvevri. Po klepetu, obedu in pokušnji vin se v Tbilisiju srečamo s vetovno priznanim vinarjem, poznanim pod imenom Doktor Eko. V čudoviti vinski kleti nam bo Eko predstavil svoj asortma in zopet bomo pokušali vina sort, ki so tipična za zahod in vzhod. Preostanek dneva izkoristimo za prosto raziskovanje gruzijske gostoljubnosti.

avtobus - hotel - zajtrk - kosilo

2x degustacija vin

 

8. dan TBILISI.

Danes se s podzemno železnico odpeljemo na drugo stran reke Mtkvari. Predel, nedavno obnovljen, kaže pridih prave gruzijske kulture in je kot nalašč za prijeten sprehod. Sprehodimo se tudi vzdolž avenije do nepozabnega boljšega sejma. To je mesto za ljubitelje sovjetskih spominkov in antikvitet iz časa ruske nadvlade. Nepozaben skok v preteklost, kjer bo moč najti že zdavnaj pozabljene predmete. V parku na 'poti umetnikov' občudujemo mlade in stare risarske talente. Obisk Gruzije ne bo popoln, dokler ne poizkusimo slovitega acharulija khachapurija. Kaj pa vrhunski vinjaki? Zapelimo se okrog Tbilisijskega morja - prave oaze, skrite za hribčki stran od mestnega vrveža. Za slovo zaključimo s pravo gruzijsko pojedino v tipični gruzijski restavraciji, kjer še danes pripravljajo jedi po receptih iz 19. stoletja.

avtobus - podzemna železnica - hotel - zajtrk - kosilo - večerja

1x degustacija vinjakov

 

9. dan TBILISI - VMESNO LETALIŠČE - LJUBLJANA.

Pristanek na ljubljanskem ali bližnjem letališču. Konec vinske in kulinarične odisejade.

letalo - avtobus

 

 

Dokončen program potovanja se lahko razlikuje od zgornjega opisa.
Pridružimo si pravico do sprememb in prilagoditev potovanja v skladu z voznimi redi letal ali drugimi okoliščinami.

 

 

PRIJAVE ZBIRAMO NA E-NASLOVU:

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

 

Cena potovanja: PO DOGOVORU

 

 

CENA VKLJUČUJE:

 7x nočitev v hotelih 3-4*,

 7x zajtrk, 

 6x kosilo,

 5x večerjo,

 12x degustacijo vin,

 1x degustacija vinjakov,

 2x kuharski tečaj,

 Vse prevoze in oglede z avtobusom,

 Gondolo (2. in 3. dan) in podzemno železnico (8. dan),

 Lokalnega vodnika,

 Slovenskega vodnika,

 Predstavnik podjetja Marani - izbrana gruzisjka vina,

 Vse stopnine po programu,

 Vse stroške priprave in organizacije potovanja.

 

 

V CENO NI VKLJUČENO:

 povratna mednarodna letalska karta; cena karte se giblje med 350 in 400 EUR (marec 2017),

 prevoz do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni iz letališča Jožeta Pučnika,

 doplačilo za enoposteljno sobo 430 EUR,

 dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,

 odstopnina v primeru višje sile,

 napitnine okviru 40 EUR (na kraju samem).

 

 

NAMESTITVE:  

 Hotel v Tbilisiju je kategorije 4*. V regiji Kakheti so hoteli lokalne kategorije 3-4*. Udobno in čisto.

 

 

PREHRANA: 

V glavnem mestu Tbilisi je veliko restavracij, ki ponujajo tako lokalno kot tudi mednarodno kuhinjo. V predmestju in na podeželju je več lokalnih restavracij, ki ponujajo zgolj tipično gruzijsko hrano, sestavljeno iz sestavin tega območja oz. kar pridelano sami. Gruzijsi so poznani po svojih mrzlih predjedeh iz sira ali zelenjave ter polnjenih cmokih, kruhu tone in sirnem kruhu khachapuri. Glavne jedi so iz mesa ali zelenjave in stročnic, vse pa je seveda začinjeno z gurzijskimi začimbami. Solate so večinoma brez nam poznanih prelivov. Gurzija slovi tudi po svojih 'limonadah' z okusom pehtrana, hruške ali limone. Vino je sestavni del vsakega jedilnika, tudi pivo je zelo priljubljeno in dostopno povsod.

Degustacija vin: Na degustacijah vin bomo poskusili raznoverstna vina različnih sort (Rkatsiteli, Saperavi, Kisi, Chinuri, Mtsvane, Khikhvi, Tsolikouri, Otskhanuri Sapere ter Goruli mtsvane)

Degustacija vinjakov: Na degustaciji vinjakov bomo poskusili pet vrst vinjakov, med njimi tudi kar 30 let star vinjak.

 

 

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse pravne dokumente in pravilne podatke. Vizum za slovenske državljane ni potreben.

 

 

ZDRAVJE:

Obveznih ali priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj.

 

 

PODNEBJE:

Bodnebje v Gruziji zelo raznoliko. Prehaja od alpskega na Kavkazu do suptropskega ob črnomorski obali. Vsako izmed štirih letnih časov ima svoje prednosti in slabosti. Temperature v spomladanskih meseich ne presežejo 25 °C, obstaja pa možnost slabega vremena, tudi dežja. Poletja v Gruziji so precej vroča, vsaj se lahko teperature dvignejo tudi do 40 °C. Jesenski meseci so običajno topli. Zima v Gruziji je podobna naši v Sloveniji. Idealen čas za potovanje v Gruzijo je med marcem in oktobrom. Aprila so podnevi temperature okoli 15 °C.

 

 

SKUPINA IN EKIPA: 

Velikost skupine je med 6 in 14 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo Davit Ugrekhelidze (lastnik podjetja Marani), slovenski vodnik, lokalni vodnik in vozniki.

 

 

OCENJENI STROŠKI:

Povprečno 200 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Doplačila niso všteta v ta znesek.

 

 

MINIMALNO ŠTEVILO POTNIKOV: 6.

PRIPRAVA POTOVANJA: 17. marec 2017

ORGANIZATOR POTOVANJA: Ta samsara potovanja, Marijana Panič s.p., Cvetkova cesta 35, 5282 Cerkno, www.samsara-potovanja.si

 

 

SPLOŠNI POGOJI POSLOVANJA: 

Za potovanje veljajo splošni pogoji organizatorja potovanja, ki so posebej navedeni na spletni strani www.samsara-potovanja.si/samsara/splosni-pogoji/.

 

 

______

 

 

TREKING PO GRUZIJI

KMALU

treking

 

______

O podjetju


MARANI - IZBRANA GRUZIJSKA VINA 
Davit Ugrekhelidze s.p.


Valvasorjeva 50, 2000 Maribor, Slovenija.
Davčna številka: SI60643277

Spremljajte nas

Bodite obveščeni